středa 16. dubna 2014

Tepelná čerpadla jsou oproti klasickému vytápění výrazně úspornější

Tepelná čerpadla jsou oproti klasickému vytápění výrazně úspornější

Tepelná čerpadla vzduch voda se stávají čím dál vyhledávanější alternativou ekonomického vytápění. Stále se zdražující plyn nebo elektřina k tomuto faktu jednoznačně přispívají. Navíc dlouhodobé využívání této technologie je velice úsporné a návratnost lze očekávat již po několika letech.
Moderní tepelná čerpadla vzduch voda mají oproti variantě vytápění s plynovým nebo elektrickým kotlem opravdu minimální náklady, o čemž vás ostatně přesvědčíme prostřednictvím následujícího příkladu.



Moderní vytápění pomocí tepelných čerpadel

Jaké jsou roční náklady pro dům s tepelnou ztrátou 6kW?

V potaz vezměme nemovitost, jejíž teplené ztráty se pohybují kolem 6kW a v jejích útrobách žijí čtyři osoby. Přihlížet budeme v těchto údajích také k tomu, že tepelné čerpadlo bude využíváno k celoročnímu ohřevu TUV.
Tepelná čerpadla vzduch voda pro uvedený objekt stojí kolem 230 000 Kč, což mohou být na první pohled výrazné pořizovací náklady, jejichž návratnost však není tak dlouhá. Roční výdaje na vytápění objektu a ohřev teplé vody jsou posléze cca 18 000 Kč.
Nyní si pojďme přiblížit, jak velké náklady na stejný proces ohřevu a vytápění, musíte vynaložit při využívání plynového kotle, kdy se výdaje dostávají k hranici 36 000 Kč. U elektrického kotle to může být samozřejmě ještě více. Za elektrický model počítejte každoročně 56 000 Kč.

Tepelná čerpadla

Návratnost tepelného čerpadla vzduch voda?

Nakonec se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, čímž je návratnost investice do tepelného čerpadla vzduch voda. Při výše uváděných hodnotách je to u původního elektrického kotle doba kolem 5 let, u plynového kotle cca 10 let.
Jak asi správně tušíte, jsou tepelná čerpadla vzduch voda efektivním zdrojem vytápění a ohřevu TUV, který je možno zakomponovat nejenom do novostaveb, ale také do zrekonstruovaných postarších objektů.

4 komentáře:

  1. Právě ta úspora energie je přesně to, co nás na tepelném čerpadlu láká nejvíc. Už nad tím uvažujeme asi rok, ale pořád jsme se nerozhodli. Ve hře jsou totiž ještě rekuperační jednotky. Dívala jsem se, že díky nim se prý dá také hodně ušetřit. Nevíte náhodou jestli někde není třeba nějaké porovnání nebo něco takového?

    OdpovědětVymazat
  2. Právě o tepelných čerpadlech jsem si v poslední době hodně četla a musím říct, že mě to láká víc a víc. To zdražování energií je šílené, takže je prostě potřeba šetřit kde se dá. Jen teda nevím jaký druh tepelného čerpadla zvolit. Jestli by pro nás byla lepší tepelná čerpadla vzduch-voda nebo země-voda. Asi to bude chtít se poradit s nějakým odborníkem.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky si to myslím. I proto teď řešíme dotace na tepelné čerpadlo na rok 2023. Letošní zimu snad nějak finančně utáhneme, topíme plynem a částečně dřevem. Ale do budoucna bychom ten plyn chtěli co nejvíce snížit. Přeci jenom ty ceny jdou nahoru takovým způsobem, že bychom za chvíli celý rok nemuseli vydělávat na nic jiného než na topení na zimu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já s tímto tvrzení mohu bezesporu souhlasit, přesto si však myslím, že je i v dnešní době třeba dbát na diverzifikaci zdrojů tepla či energie. Nikdy nevíte, co se může stát a pak byste toho mohli litovat. My na chalupě zrovna řešíme stavbu nového komína, volba nejspíše padne na kvalitní nerezový komín, na který mám od několika známých jen samé pozitivní recenze :-)

    OdpovědětVymazat