úterý 26. dubna 2016

Interaktivní PC učebna – jak ji vybavit?

Pokud si představujete školní učebnu jako židle, lavice, tabule a křídu, pak jste na omylu. Tabule a křídy pomalu začínají dosluhovat. Namísto nich učí ve školách žáky a studenty počítače.

Počítačová učebna je v dnešní době nejrychleji rozvíjející se didaktickou pomůcku. Standardem jsou samozřejmě perfektně nastavené počítače. Mimo ty ale může být součástí počítačové učebny také zajímavá AV technika, např. projektor propojený s počítačem na učitelském pracovišti nebo případně s jiným zařízením, umožňující přenos obrazu z počítače či jiného zařízení na zobrazovací jednotku.
Během devadesátých let se v českých školách začali objevovat první počítačové učebny. Poté, s příchodem internetu do škol, započala hotová revoluce. Ať už se jednalo o výuku jazyků, nebo informatiky, studenti a žáci se těšili na interaktivní vyučování.

V každé počítačové učebně se liší její vybavení zejména podle vyučovaného předmětu. Sluchátka a reproduktory naleznete spíš ve třídě věnované jazykové výuce. Ale například dataprojektor nalezne své uplatnění v každé třídě. A když je navíc doplněný o repro soustavu, může být výuka obohacená o promítání vzdělávacích filmů.

Dnes je zcela běžné využívat počítačové učebny jako místo na psaní zkoušek a testů. Protože jen počítače dokáží být dokonale objektivní a vyhodnotí test okamžitě na místě.


Aby byla počítačová učebna funkční, musí mít:

  1. Perfektně nastavené a propojené počítače
  2. Software pro zobrazení obrazu na monitoru vybraného okruhu
  3. Software a hardware pro ovládání učebny pomocí PC (zatemnění, osvětlení, plátno, atd.)
  4. Zařízení pro zobrazení obrazu ze snímací kamery na velkoplošné plátno
  5. Software pro sledování monitoru jednotlivých uživatelů učebny

Preventivní prohlídky

Jak je obecně známo, k bezproblémovému provozu vaší AV techniky a minimalizování možných závad je nezbytné pravidelně přistupovat k preventivní kontrole. Důvod je jednoduchý. Odborně vyškolený technik zařízení zkontroluje, opraví případné nedostatky a navíc AV techniku případně vyčistí. Nepodceňujte prevenci, předejdete tím tak nepříjemnostem, které by mohli pedagogy rozhodit a výuku nevítaným způsobem narušit.

Odborný servis

S ohledem na AV techniku je nutno zmínit společnost C-mont s.r.o., která zajišťuje profesionální vybavení počítačových učeben (a nejen těch) audiovizuální technikou. Společnost zajišťuje samozřejmě také následný odborný servis, kontroly a péči. Jak již bylo zmíněno, bez kvalitního servisu audiovizuální technika zkrátka dlouho nevydrží, což by byla určitě škoda. Jestliže tedy chcete něco ohledně audiovizuální techniky v počítačových učebnách, určitě se neváhejte obrátit na specializovanou firmu C-mont s.r.o., jejíž pracovníci jsou vyškolení a dokážou poradit i pomoci.


3 komentáře:

  1. Škola, na kterou chodí starší syn myslím někdy před dvěma lety dostala právě na vybavení počítačových učeben nějakou dotaci, takže to tam teď mají velice moderně vybavené. Nicméně krátce poté, co se učebny nově vybavily přišel covid, takže se to začalo pořádně využívat až letos. Výuka během té doby probíhala primárně pomocí videokonference, takže už jen kvůli tomu jsem byl nucen synovi koupit lepší notebook, protože ten starý toto moc nezvládal.

    OdpovědětVymazat
  2. Přestože mám s pár přáteli kapelu a vystoupení jsou pro mě velkou vášní, tak se věnuji s mým tatínkem také instalacím moderních technologií. Při našich koncertech se tedy starám většinou o technické věci, a tak jsem nedávno musela pořídit nové světelné sestavy.Tyto nové světelné sestavy mi umožňují vytvořit úžasnou atmosféru a dát do našeho vystoupení ještě více energie a života.

    OdpovědětVymazat
  3. O moderní technologie se zajímám již od svých patnácti, a tak jakmile je na trhu něco nového ihned si to chci koupit. Na 3D tiskárnu jsem si vydělal na letní brigádě, ale ještě mi chybělo příslušenství pro 3D tiskárny, které mi naštěstí dali moji rodiče k mým devatenáctým narozeninám a já teď mohu tisknout vše co si vymyslím.

    OdpovědětVymazat