úterý 28. října 2014

Inteligentní domy. Současnost, ne budoucnost

Inteligentní domy. Současnost, ne budoucnost

Někomu se může zdát, že obytný prostor ovládány počítačem a elektronickými systémy je hudbou budoucnosti, která dnes efektivně funguje možná jen v Japonsku. Realita je však zcela jinde a stále větší procento novostaveb je dnes plánováno s konceptem inteligentního domu za pomoci moderní technologie. Inteligentní dům si totiž nesmíme představovat jako hi-tech bydlení, kde se po zatleskání samo uvaří a uklidí.
Hlavním důvodem, proč někdo o inteligentním domě vůbec uvažuje, je obrovský nárůst efektivity a ušetřené peníze, které takové bydlení přináší. Design a rozložení inteligentního domu korespondují s tím, aby měli jeho obyvatelé co nejefektivnější a nejekonomičtější obydlí, avšak ne na úkor komfortu, pohodlí a příjemného prostředí. Moderní, praktický a zároveň estetický design je v případě inteligentního domu navíc doplněn o moderní elektroniku a technická zařízení, které jeho užívání a obývání mimořádně zefektivňují.

Chytré, levné a efektivnější bydlení

Díky tomu, že je vše propojené, můžete celý svůj domov kontrolovat a ovládat zpravidla pomocí jediného ovládače, či dokonce mobilního telefonu. Představte si, že sedíte ve svém obývacím pokoji a je podzimní den. Kvůli prvním chladným dnům už topíte, avšak nečekaně teplý den pro vás znamená, že by bylo lepší vytápění domu lehce ztlumit. Z pohovky nemusíte udělat ani krok. Zdá se vám, že děti zase nechaly rozsvíceno v garáži? Opět stačí pouze natáhnout se pro ovládač.  Blíží se doba spánku a vy nechcete usínat v příliš teplém pokoji? Radiátor v ložnici si můžete pohodlně zastavit opět rovnou z obýváku.
A přesně v takových drobnostech tkví hlavní podstata a pozitiva inteligentního domu. Řada moderních technologií vám dopomůže k tomu, že vaše bydlení bude výrazně energeticky úspornější a zároveň ekologičtější a ohleduplnější k životnímu prostředí. Pohodlné ovládání všech prvků inteligentního domu samozřejmě kromě peněz šetří taktéž váš čas, neboť máte všechny základní a důležité prvky obydlí neustále na dosah na jediném místě.

Překvapivě levná technologie

Mnoho lidí na první pohled inteligentní dům odradí, neboť se domnívají, že jde o velmi nákladnou investici, jejíž návratnost je příliš dlouhá. Není tomu tak. Stejně, jako nejsou inteligentní domy spíš vizí budoucnosti, ale realitou dnešní doby, jde i o dostupné bydlení. Moderní technologie pro potřeby inteligentních domů už jsou totiž zaběhnuté a pořízení takového systému pro ovládání domu se pohybuje jen okolo několika tisíc korun.
Inteligentní dům samozřejmě neoplývá jen možností kontrolovat pomocí hlavní řídicí jednotky systémy, jako je vytápění, klimatizace, osvětlení, nebo bezpečnost. Pohodlné ovládání se vztahuje rovněž na veškerou další elektroniku v doně. Patří sem třeba ovládání multimédií, možnost propojení s běžnými elektronickými spotřebiči.

3 komentáře:

  1. Mám rád moderní technologie, ale při stavbě nového domu jsem zadal architektovi i požadavek na zakomponování do plánů i jednoprůdochové komíny, který by byl jen jako pojistka, pokud by byl velký výpadek elektřiny anebo plynu. Samozřejmě mám na střeše i soláry, ale teď se mi ukazuje, že jsem se rozhodl správně, jelikož se vše zdražuje, tak se mi možná bude hodit i alternativa vytápění dřevem.

    OdpovědětVymazat
  2. Inteligentní domy se mi moc líbí, a proto si postupně pořizuji různé vychytávky. Naposledy jsem si pořídila kamerový systém na zabezpečení domu, který mohu ovládat mobilním telefonem na dálku. Mobilním telefonem ovládám vrata do garáže, osvětlení v domě a spouštění pračky a myčky na dálku. Mám ráda moderní věci, ale při stavbě domu jsem měla jedno velké přání, kterým byla stavba krbu.Tam jsem tedy neustoupila.

    OdpovědětVymazat
  3. Měla jsem veliký problém v jedné místnosti v mém domě, ale všechny pokusy o její odstranění byly bohužel marné. Naštěstí mi kamarád poradil firmu, která instaluje rekuperace, aby se větralo a vzduch se vracel do domu čerství a teplý. Nechala jsem si jí naistalovat a plíseň se již v místnosti neobjevila.

    OdpovědětVymazat